La adulți, o dietă bogată în grăsimi saturate și zahăr adăugat a fost asociată cu impulsivitate și autocontrol slab. Dar ce influență are dieta bogată în grăsimi asupra dezvoltării psihologice a adolescenților?
Un studiu raportează că rozătoarele adolescente hrănite cu dieta bogată în grăsimi au manifestat un control redus al inhibiției motorii și decizii conservatoare în scenarii de jocuri de noroc ca adulți. Aceste descoperiri ar putea oferi perspective utile asupra dezvoltării umane.
Studil a fost publicat în ACS Chemical Neuroscience.
Dieta este doar unul dintre factorii (alături de somn, exerciții fizice și consumul de substanțe) care influențează dezvoltarea cognitivă și comportamentul orientat spre recompense al adolescenților. Deși există dovezi care subliniază importanța somnului și a exercițiilor fizice pentru dezvoltarea comportamentală, datele privind efectele anumitor tipare alimentare sunt limitate. Pentru a explora acest subiect, Santiago Mora și echipa sa au proiectat experimente care să analizeze influențele unei diete bogate în grăsimi asupra acțiunilor și alegerilor șobolanilor adulți.
Cercetătorii au hrănit 20 de șobolani adolescenți cu o dietă bogată în grăsimi (denumită „dieta cheesecake”) și pe alții 20 cu o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional („dieta chow”). La maturitate, toți cei 40 de șobolani au fost instruiți să îndeplinească mai multe sarcini, inclusiv scenarii de jocuri de noroc. Aceste teste au permis evaluarea capacității animalelor de a-și gestiona impulsurile, acțiunile compulsive și de a lua decizii sigure.
Rezultatele au arătat că șobolanii hrăniți cu dieta cheesecake au răspuns prematur la indicii vizuale (dând dovadă de impulsivitate crescută), dar au făcut alegeri mai puțin riscante în scenariile de jocuri de noroc, preferând recompense mai mici, dar mai sigure, în comparație cu șobolanii hrăniți cu dieta chow, scrie Medical Xpress.
Testele suplimentare au identificat diferențe genetice între șobolanii din cele două grupuri în cortexul prefrontal (partea creierului care controlează comportamentul și personalitatea) și biomarkeri ai metabolismului intestinal.
În mod specific, șobolanii din grupul cheesecake au prezentat o funcționare modificată a căii mezolimbice, cunoscută drept „calea recompensei”, și niveluri alterate de acizi grași în intestin, asociate cu rezultate neurologice și comportamentale.
Studiul sugerează că o dietă bogată în grăsimi în adolescență poate interfera cu dezvoltarea creierului și poate provoca schimbări de lungă durată în comportamentul impulsiv. Totuși, cercetătorii recunosc că este nevoie de studii suplimentare pentru a înțelege mecanismele specifice care stau la baza acestor efecte interesante.
Incertitudinea face parte din condiția umană – Cum putem învăța să trăim cu ea?
5 sfaturi care te ajută să bei responsabil de Crăciun și Anul Nou
Testul HPV, „strategia de screening preferată” pentru cancerul de col uterin